Vantar

De allra flesta av mina vantmönster har med Medelpad att göra. Jag älskar Sundsvalls gamla stenhus och därför är också många av mina mönster inspirerad av husens arkitektur.

De två nedersta vantmönstren som ligger här har dock inget med stenhusen i Sundsvall att göra, utan är symboler för Stöde respektive Sundsvall. Det allra första vantmönster jag gjorde var skvadervanten. Efter att ha gjort några mönster med stenstan som inspiration, ville jag också på något sätt hylla Stöde och visa att det är därifrån jag kommer. Då föddes tanken om att göra en vante med den sällsynta blårapunkeln, som växer i ett naturreservat i Stöde.

Det kommer att läggas ut fler vantar allt eftersom.

Vanten Victoria

En härlig vante i rött och vitt. Kanske något att sticka som julklapp till en vän?

Namnet har den fått efter en av mina närmaste barndomsvänner.

Vill du köpa mönstret till vanten? Mönstret kostar 50:- Se “Om mig” för mer info.

Vanten Ulla

Ulla hette min farmor. Hon var en stark kvinna med mycket skinn på näsan. Hon var duktig på att styra och ställa och att få folk att lyssna på henne, trots att hon var kvinna och dessutom kort och liten.

Inspirationen till hjärtat kommer från en fönsterutsmyckning som går att se på ett av Sundsvalls stenhus på Bankgatan.

Vill du köpa mönstret till vanten? Mönstret kostar 50:- Se “Om mig” för mer info.

Vanten Ulla

Vanten Greta

Eken är Blekinges landskapsträd och står för styrka och stabilitet tycker jag. Min farmor var från Karlskrona, Blekinge, och visade många gånger hur eken var av betydelse för henne. När jag skapat mönstret till denna vante bestämde jag mig därför för att namnge vanten efter min farmors andranamn.

Vill du köpa mönstret till vanten? Mönstret kostar 50:- Se “Om mig” för mer info.

Vanten Greta

Vanten Irene

Namnet har den fått efter min svärmor. Inspirationen kommer från gamla norskvantar. Det här är en vante som inte lämpar sig för nybörjare.

Ett gratismönster. Vill du ha det? Maila sanniehanhisalo@gmail.com eller sök upp det på Ravelry och ladda ner det.

Vanten Irene

Vanten Julia

Min mormorsmor hette Julia. Hon dog ung, bara 30 år gammal och lämnade tre små barn efter sig. Hon torde ha haft ett hårt liv med mycket ansvar. Denna vante är tillägnad henne. Inspirationen till mönstret kommer från medelpadsringen.

Vill du köpa mönstret till vanten? Mönstret kostar 50:- Se “Om mig” för mer info.

Vanten Julia

Vanten Helén Angelika

Min barndoms vän Helén har betytt väldigt mycket för mig och när jag skapade detta mönster med inspiration från ett av de äldsta stenhusen på Storgatan i Sundsvall, stod det som självklart att vanten skulle få hennes namn.

Vill du köpa mönstret till vanten? Mönstret kostar 50:- Se “Om mig” för mer info.

Vanten Helén Angelika

Vanten Sannie

Sannie, det är ju jag det. Att sätta sitt eget namn på ett mönster är inte helt enkelt, inte för mig i alla fall. Men här har ni vanten Sannie. Mönstret på ovansidan är inspirerat av arkitekturen i Sundsvall. Symbolen går att hitta på ett av stenstans gamla hus.

Vill du köpa mönstret till vanten Sannie? Mönstret kostar 50:- Se “Om mig” för mer info.

Vanten Sannie

Vanten Inger

Inger hette min mormor. Många tycker nog att deras mormor är/var den allra bästa, men min mormor vara faktiskt den bästa mormor man kan tänka sig. Det är tack vare min mormor som jag stickar och för att hylla och hedra henne har jag gjort en vante som bär hennes namn.

De hjärtan som är på ovansidan kommer från en husdekoration som man bland annat kan hitta på Bankgatan i Sundsvall. Det blev hjärtan på min mormors vante just för att hon hade ett varmt hjärta.

Vill du köpa mönstret till vanten Inger? Mönstret kostar 50:- Se “Om mig” för mer info.

Vanten Inger

Vanten Ester

De flesta vantar som jag har designat har namn efter någon kvinna i min släkt eller närhet. Ester var min farmors mamma, en kvinna som levde i Blekinge, men som hade sina rötter i Danmark och Tyskland. Ester var också namnet på en granne till mig när jag var barn. Framför hennes hus fanns en stor äng och på den växte många vackra blommor. Till minne av Ester-kvinnorna designade jag vanten med blommor.

Vill du köpa mönstret till vanten Ester? Mönstret kostar 50:- Se “Om mig” för mer info.

Vanten Ester

Skvadervanten

Skvadern är en symbol för Sundsvall och kommer från en jakthistoria som hittades på av Håkan Dahlmark på en krog i Sundsvall 1874. Han sa sig ha sett ett djur som var till hälften hare och till hälften tjäder. Drygt 40 år senare sammanfogade en intendent, just en hare och en tjäder. Denna finns att se på Norra Berget i Sundsvall.

Mönster går att köpa för 50:- Se “Om mig” för mer info.

Blårapunkelvanten

Blomman växer vilt i mellaneuropa, men första fyndet i Sverige hittades i Stöde 1905 och har därefter blivit en symbol för byn. Hur har den hamnat där kan man undra. Det finns teorier om att några frön följt med utsäde som köpts in från Europa och att blomman fann sig tillrätta på en äng i Stöde.

Mönster går att köpa för 50:- Se “Om mig” för mer info.